Per què es trenca la meva aspiradora? Per què la meva aspiradora no aspira? Preguntes com aquestes són habituals a botigues de reparació d'electrodomèstics ia la nostra botiga de recanvis. Cal saber per on llençar quan el nostre electrodomèstic no funciona com caldria. En aquest post tractarem les principals avaries que poden sorgir a la nostra aspiradora.

Enumerarem els símptomes principals de les avaries més comunes, i explicarem de quins recanvis o accessoris pot sorgir cadascun i, així, assegurar-nos de comprar el recanvi necessari o fer el manteniment que l'electrodomèstic necessita.

La meva aspiradora funciona, però no aspira

Causes:

  • Un embús a la mànega
  • I filtre HEPA massa usat
  • Bossa plena

La potència d'aspiració depèn, entre d'altres, del bon estat de filtres i bosses. Cal renovar-los periòdicament per evitar trencaments i gaudir de la millor potència d'aspiració. D'aquesta manera a més podem prevenir avaries al motor de l'electrodomèstic o deformació a les carcasses.

filtro hepa Rowenta de recambio

La meva aspiradora aspira molt poc i es para a l'estona de començar

Causes:

  • I embús a la mànega
  • I filtre HEPA massa usat
  • Bossa plena

El flux d'aire és insuficient a l'aparell, per la qual cosa el motor no s'aireja prou i se sobreescalfa. El termòstat de protecció del motor desactiva l'electrodomèstic per evitar que el motor es trenqui definitivament. És, en realitat, la mateixa avaria que l'anterior, tracti de mantenir els filtres HEPA i d'escuma nets i canvieu-los periòdicament, o no apureu l'ompliment de les bosses: de vegades, la bossa pot semblar que no estigui plena, però si la brutícia que s'ha aspirat és molt fina, com la pols que es genera en polir una paret, una fusta o la pols generada després d'una petita obra a la llar, aquesta s'adhereix a les parets de la bossa i no transpira prou, generant el mateix problema. Si aspira pols fina canvieu les bosses i netegeu els filtres molt freqüentment.

 

La meva aspiradora no encén

Causes:

Quan l'aspirador no encén, cal revisar l'estat dels components elèctrics -o electrònics- de l'electrodomèstic. Si l'aparell fa olor de cremat és probable que el motor hagi patit una avaria, ja sigui per un ús indegut (no canviar filtres o bosses a temps, per exemple), ja sigui perquè ha arribat al final de la vida de l'aparell. Tot i això, moltes vegades, el que passa és que no arriba energia al motor de l'aspiradora. És probable que s'hagi produït un tall d'energia abans d'arribar al motor: al tambor de cable (es produeix moltes vegades per forçar la longitud del cable de l'aspirador) oa l'interruptor de l'aparell. En alguns models, si tenen reguladors electrònics o una placa de control, aquesta pot patir avaries.

recogecables de recambio en electrotodo

El rodet de la meva escombra aspiradora no gira

Causes:

Quan el raspall batedor de la nostra escombra elèctrica no funciona és probable que calgui substituir el raspall complet, ja que no hi ha especejaments de gairebé cap model al mercat. Tot i això, és aconsellable revisar que l'energia estigui arribant correctament al motor del raspall, perquè de vegades es produeixen avaries que fan que el raspall no giri, encara que en realitat aquest funciona correctament.

cepillo Rowenta de recambio en electrotodo

La meva aspiradora de mà (o d'escombra) té poca potència o la bateria dura poc

Causes:

  • Mal manteniment dels filtres
  • Desgast de la bateria

La potència de les aspiradores de mà depèn molt de l'estat dels filtres. Els motors i les bateries estan optimitzats per treballar en un espai molt petit i ser molt lleugers, però necessiten que dipòsits i filtres de l'aspirador siguin netejats i canviats amb freqüència. El mal estat dels filtres pot fer que la vida útil de la bateria de la teva aspiradora sigui més curta. A més, les bateries, amb el pas del temps, es desgasten i han de ser renovades.

Bateria de aspirador Roomba de recambio en electrotodo

 

Concloent...

Els aspiradors són electrodomèstics molt útils a la neteja de la casa. A més, no solen tenir grans complicacions en el disseny interior a l'hora de la reparació: en no realitzar funcions molt diferents, com sí que podríem trobar en el cas d'una rentadora o una planxa de calderí, les aspiradores no requereixen de complicades peces realitzant diverses funcions connectades entre si. Tot i això, sí que requereixen un manteniment freqüent i adaptat al seu ús: hem de vigilar l'estat de filtres, bosses i que el flux de l'aire a través dels seus components sigui adequat, així, el nostre electrodomèstic durarà més i ens estalviarà temps durant la neteja de la llar.
Ens veiem en una nova entrada del nostre bloc!