Intentarem crear el post més complet, més exhaustiu i clarificador d'internet sobre les avaries de centres de planxat, la possible solució i recanvis necessaris. AVISEM: serà llarguet i dens, així que millor ho dividim en 3 parts…

Què és un centre de planxat

Els centres de planxa (a partir d'ara utilitzarem els termes planxa de calderí O centre de planxat indistintament) són electrodomèstics que tanquen certa complexitat. Al seu interior hi ha multitud de components complexos (en alguns casos, el nombre de peces de recanvi funcionals d'una planxa de calderí és sorprenentment elevat). Aquests realitzen diverses funcions per aconseguir dos objectius principals:

  1. Transformar laigua continguda en un dipòsit en vapor amb una pressió més o menys intensa.
  2. Mantenir la resistència de la planxa a una temperatura alta i constant.

Com identificar el meu centre de planxa

Tot i que en el seu aspecte exterior els centres de planxat poden semblar similars, hi ha diversos tipus en funció del sistema mecànic amb què s'aconsegueix el flux de vapor.

Abans de conèixer les avaries més freqüents en un centre de planxat, és important saber identificar el tipus ja que cadascun posseeix diferents peces i les avaries poden variar molt. Per simplificar, els agruparem en tres grans tipus:

  1. Centres de planxa de vapor continu (també coneguts comercialment com de autonomia il·limitada) amb caldera i electrovàlvula. Si pots planxar el temps que sigui necessari, simplement emplenant el dipòsit, i en pressionar el botó del vapor se sent un espetec a la part del calderí; aquest és el teu tipus de planxa.
  2. Centres de planxats de vapor continu d'injecció de vapor: amb bomba i “intercanviador”. Aquests centres de planxat es poden identificar perquè, en prémer el vapor, no es produeix el so típic de l'obertura de l'electrovàlvula (un clac característica).
  3. Centres de planxat d'autonomia limitada: amb caldera i tap de seguretat. Si el vostre centre de planxat té un tap de seguretat i quan s'acaba l'aigua de la caldera heu d'esperar una mica, ompliu la caldera i torneu a escalfar l'electrodomèstic, la vostra planxa és d'aquest tipus.

Ara que coneixes el teu tipus de centre de planxat, t'expliquem quines són les avaries més freqüents. solucions i maneres d'evitar els trencaments. També, en cada cas, aclarirem a quin tipus de planxa de calderí es pot aplicar cadascuna de les avaries. Com veieu, els centres de planxat són un univers complex 🤣.

 

Per què es trenca el meu centre de planxa? Principals recanvis per a centres de planxat

El dipòsit del centre de planxa està trencat

A centres de planxat d'autonomia il·limitada, la primera avaria que podem trobar és el trencament del dipòsit: a causa de caigudes, si el dipòsit del centre de planxat és extraïble, oa causa de l'acció de les calç d'aigua es poden provocar fuites. Pots trobar dipòsits per a centres de planxat aquí.

El tap del centre de planxat té una fuita de vapor

El tap, com a peça funcional, només el trobem a les planxes d'autonomia limitada, les planxes d'autonomia il·limitada tapen el dipòsit amb una carcassa que té una funció merament estètica. El tap és un recanvi de seguretat que segella la caldera perquè aquesta pugui començar a agafar pressió. Al seu interior, els taps dels centres de planxa porten una vàlvula de seguretat que s'obre en cas que es produeixi un augment de pressió excessiu. Aquesta vàlvula de seguretat, amb el temps, i, a causa de la corrosió causada per la calç present a l'aigua, pot deixar de tancar correctament, produint-se fuites injustificades pel tap.

Tapón para centro de planchado Delonghi Pro 7328122200

També hi ha dins de l'aparell vàlvules de seguretat internes que actuen de manera similar per evitar riscos amb la pressió del vapor: són una mena de taps que s'obren per evitar que l'electrodomèstic tingui excessos de pressió.

Per tant, de vegades, es produeixen fuites de pressió pel tap a causa d'un excés de pressió originat per una avaria al pressòstat.

La resistència de la caldera no funciona

Resistencia del centro de planchado Rowenta, Tefal CS-00134506

A tots els tipus de centre de planxat hi ha resistències que escalfen l'aigua per convertir-la en vapor. Si no surt vapor per la planxa, hem de comprovar si la resistència funciona correctament. De vegades el fabricant les comercialitza amb la caldera o l'intercanviador, però molts models de Rowenta o Tefal tenen la resistència independent de la caldera. Normalment la resistència es fa malbé per un ús continuat de l'electrodomèstic, és a dir, és una peça que es desgasta normalment i es pot trencar, però també pot succeir que fallin els…

Avaria a termòstat de caldera d'un centre de planxa

Termostato Polti M0000390 Centro de planchado

Els termòstats regulen la temperatura a què treballa la caldera, van associats a la resistència i, si es fan malbé, poden causar deformacions a la caldera, que la planxa no tiri vapor, que tiri aigua en lloc de vapor o, fins i tot que, a causa d'un excés de pressió, es produeixin fuites d'aigua a l'interior de l'electrodomèstic. Les calderes i intercanviadors, segons el cas, solen treballar amb dos o tres termòstats, un estableix la temperatura òptima per a la creació de pressió a l'interior de la caldera, un altre és l'encarregat de fer que entri aigua a la caldera des del dipòsit i , a més, hi pot haver un altre termòstat de seguretat. Sí, això dels termòstats té mala llet.

 

La bomba d'aigua no funciona

Acabem d'explicar que hi ha un termòstat que fa que entri aigua cap a la caldera. I com? Gràcies a la canonada. La bomba trasllada l'aigua des del dipòsit fins a l'interior de la caldera on es formarà el vapor. Per tant, si la caldera no agafa aigua i els termòstats estan funcionant correctament, és probable que l'avaria de la planxa estigui a la bomba. Això també funciona al revés: si la caldera no agafa aigua I si la bomba funciona bé, probablement l'avaria és als termòstats de la caldera.

Bomba de centro de planchado Bosch 12014455

A les planxes amb intercanviador de vapor, la bomba és una peça petita, amb una sortida de pressió mínima i amb molt poca potència, per la qual cosa és essencial, en aquestes planxes tenir cura de la qualitat de l'aigua per evitar calcificacions que provoquin una obstrucció.

 

Avaria al pressòstat

Presostato Vaporella, Vaporetto rosca 1/8 3,5 bar Polti M0005038

 

El pressòstat és l'encarregat de limitar la pressió a l'interior de les calderes de planxes amb caldera (no hi ha pressòstats a les planxes d'injecció avui dia). Si el pressòstat pateix una avaria, la pressió de la caldera pot ser excessiva, cosa que provocaria fugues per vàlvula de seguretat d'aquesta. Això també es pot entendre al revés, és a dir, si hi ha una fuita a la vàlvula de seguretat de la caldera (pots veure'l dins de les peces mecàniques dels centres de planxat), és recomanable fer un ull al pressòstat.

Manteniment de calderes

Poc per explicar aquí: és la peça principal de creació de pressió de vapor. És poc probable que es faci malbé per si sola, ja que són les peces que porta associada les que pateixen més desgast. Això sí, es pot veure afectada per les calç de l'aigua i la resta d'impureses que s'hi acumulen. És MOLT recomanable netejar la caldera regularment (en aquest i aquest vídeo podeu veure exemples de neteges a diferents centres de planxat) i realitzar descalcificacions amb productes específics (els d'aquesta categoria).

 

Intercanviador del centre de planxat

A les planxes d'autonomia il·limitada però sense caldera, la peça que produeix el vapor és una resistència tubular per on passa l'aigua freda i es converteix en vapor d'aigua. Els conductes d‟aigua d‟aquesta peça de recanvi són molt petits, per la qual cosa qualsevol calcificació poden obstruir-los. És aconsellable tenir especial atenció a la qualitat de l'aigua en aquestes planxes, per la qual cosa moltes disposen d'un filtre.

 

Quan canviar el filtre d'aigua de la meva planxa

Cartucho anticalcáreo Taurus filtros Sensity 999242 centro de planchado

Els filtres daigua són recanvis que purifiquen l'aigua, millorant-ne la qualitat i evitant avaries. El filtre és una peça que cal canviar amb una freqüència establerta, depenent del fabricant i del model. A les planxes d'intercanviador de vapor és una peça especialment necessària, per la qual cosa és aconsellable canviar-los periòdicament. Recorda també que si la teva planxa no està equipada amb un filtre d'aigua, cal prestar especial atenció a la neteja i descalcificació.

La electrovàlvula no funciona

Electroválvula Rowenta CS-00112685

Una peça essencial a les planxes de calderí d'autonomia il·limitada amb caldera ia les d'autonomia limitada. És a dir: si la planxa té realment una caldera -no un injector o intercanviador de vapor- necessita una electrovàlvula per regular la sortida de pressió de vapor de la caldera. Les electrovàlvules són unes peces de recanvi amb dues parts: una vàlvula mecànica que obre o tanca la sortida de la caldera i una bobina elèctrica que dóna lordre a la vàlvula. Això ens dóna molta informació:

  1. Si la caldera té pressió de vapor I el senyal elèctric en prémer el botó de vapor de la planxa arriba a la bobina (i sona clac!, clac!), però la vàlvula no s'obre, és que està bloquejada i cal canviar la peça.
  2. Si la caldera té pressió de vapor I el senyal elèctric en prémer el botó de vapor de la planxa arriba a la bobina, però no sona clac!, clac!, la bobina del centre de planxa està avariada i cal substituir aquesta peça del centre de planxa.
  3. Si la planxa no treu vapor pel fet que el impuls elèctric necessari ni tan sols arriba a la bobina de l'electrovàlvula. Aleshores, amics, poden passar dues coses… polsador de vapor o monotub.

El polsador de vapor de la planxa s'ha fet malbé

És la peça elèctrica que es troba sota el gallet de la nostra planxa. És el que dóna el senyal a l'electrovàlvula d'obrir el vapor de la caldera a les planxes d'autonomia il·limitada amb caldera ia les d'autonomia limitada. A les planxes d'injecció de vapor el polsador activa la injecció de vapor. Si el senyal de sortida de vapor no s'activa pot ser per un problema elèctric o d'ubicació d'aquesta peça o per una altra cosa, que ve després…

Monotub

Aquesta és la peça de recanvi que condueix el vapor des de la caldera fins a la resistència de la planxa ia més té les connexions elèctriques necessàries per al seu funcionament. El monotub porta l'electricitat a la resistència i també porta el senyal del polsador de vapor de tornada cap a l'electrovàlvula de la caldera.

La veritat és que el principal tub que pateix avaries en un ceptre de planxat és el monotub: és el tub principal que uneix la part del calderí amb la part de la planxa. El monotub es trenca per desgast. Aquí no en queda cap altra, es pot posar un protector de monotub (com aquest) per evitar el trencament, però no hi ha gaire més que es pugui fer per evitar l'avaria.

Monotubo Vaporella Polti Cable de Plancha M0004061

 

Resistència/sola de planxa

La resistència de la planxa realment és l'encarregada de planxar la roba. El seu arriba senyal elèctric als terminals del monotub a la planxa, però la resistència no escalfa, l'avaria és clara. ULL! Sovint sembla que la resistència de la planxa escalfa, però poc, per tant el vapor, en arribar a la sola es converteix en aigua i la planxa escup aigua amb brutícia. És probable que la resistència no estigui realment escalfant i en realitzada només estiguem notant la calor de l'aigua que prové de la caldera.

Resistencia suela plancha de vapor Effective Rowenta SS-9100042045

 

Interruptors, cables…

Aquí poc podem dir. Són els encarregats d'alimentar elèctricament l'electrodomèstic. Si al nostre centre de planxat no us entra corrent, el normal és revisar el primer l'estat de interruptor general, que és una peça que sol espatllar-se; i el cable dalimentació. Aquesta part té poc misteri. Però… i si hem revisat que tooooooooodo això funciona correctament i la planxa segueix funcionant malament, hi ha excessos de pressió, fuites d'aigua, s'apaga quan vol, o deixa de tirar vapor de forma injustificada? Doncs gairebé sempre la solució és la mateixa:

Mòduls electrònics i de control

A mesura que els electrodomèstics han anat modernitzant-se i adquirint noves funcions –més o menys útils, no ens enganyem– s'han anat introduint unes peces que necessàriament havien de controlar les funcions de totes les peces de laparell. Els nostres electrodomèstics tenien cames i braços (vàlvules i cables), cor (caldera), ulls i orelles (termòstats i pressòstats) … però de sobte necessitaven un cervell que organitzés totes aquestes parts. Quan totes les parts funcionen per separat, però hi ha un problema l'arrel del qual no podem trobar, probablement l'avaria vingui de la placa de control, un cervell, que organitza tot el funcionament.

 

Modulo de control centro planchado Rowenta DG896 CS-00143106

 

 

Com a conclusió

Reparar una planxa sense cap coneixement previ és força complicat, obrir les carcasses i trobar un garbuix de cables, tubs i peces elèctriques que de vegades no mostren signes visibles d'avaria, fa que el nostre primer impuls sigui tornar a tancar les carcasses i prémer ràpidament els cargols: “Hala, doncs ja estaria”. Però, amb una mica de coneixement i utilitzant la lògica tot es pot simplificar una mica. Podem allargar la vida dels nostres electrodomèstics, estalviar i produir molta menys quantitat d'escombraries als nostres abocadors. Esperem que aquesta petita guia faci que molts centres de planxat tinguin una segona o tercera vida.