La cura de les aspiradores és essencial per al bon funcionament: una aspiradora mal cuidada no aspira prou, s'escalfa, fa olor estranya o es pot avariar. Per tant, és essencial vigilar els elements de l'electrodomèstic més sensibles i que pateixen un desgast més gran a causa de l'ús continuat. En aquesta entrada del bloc d'electrotodo.es explicarem els punts febles de robots i escombres d'aspiració.

Els principals problemes que es veuen als tallers de reparació d'electrodomèstics respecte a les aspiradores responen a aquestes preguntes:


“La meva aspiradora aspira poc”
“La meva aspiradora fa olor de cremat (o s'escalfa molt)”
“El raspall de la meva escombra no es mou”
“L'aspiradora fa mala olor”
“La bateria de la meva aspiradora dura poc”
"L'aspiradora no funciona"

L'última entrada del bloc es va centrar en la cura de les aspiradores de trineu amb bossa i sense. En aquesta ocasió ens ocuparem dels robots aspiradors, aspiradores d'escombra i d'aigua.

Aspiradores de robot

Aquest tipus de robots es fan servir per a una neteja diària, són molt pràctiques per al dia a dia, però, en moltes ocasions, cal comptar amb una aspiradora potent que recolzi les neteges més importants de la casa. Per tant, els robots aspiradors lidian amb la brutícia diària, i treballen MOLT. Cal tenir molt en compte el seu manteniment: no solen ser aparells barats, i, si els cuidem correctament, ens poden ajudar durant molt de temps.

Com a totes les aspiradores sense bossa, els robots d'aspiració han de tenir els seus filtres nets i és recomanable canviar-los quan no es trobin en perfectes condicions o mostrin deformacions i trencaments.

Els raspalls rotatoris són els que recullen la brutícia i l'atreuen cap al centre del robot, a l'eix d'aquests raspalls es poden enrotllar pèls, és recomanable revisar-ne l'estat. A més, amb el pas del temps es desgasten a causa de l'ús i cal canviar-los. Molts d'aquests raspalls rotatoris es poden canviar traient-los a pressió o senzillament afluixant un cargol.

El raspall batedor és el que està al centre del robot i impulsa la brutícia cap al dipòsit. Cal mantenir-lo sempre net, ja que aquesta és la peça més essencial i que pateix més del robot. Reviseu-lo SEMPRE quan la neteja hagi acabat.

Amb el temps, les bateries dels aspiradors acaben perdent autonomia. A poc a poc, la durada de la neteja es va escurçant. Les bateries no solen ser gaire difícils de canviar, de vegades algunes aspiradores estan preparades perquè l'usuari la canviï en qualsevol moment, i en altres cal fer un desmuntatge de l'electrodomèstic, però no solen ser reparacions complexes.

* Les bateries no són barates: carregueu la vostra aspiradora tal com indica el fabricant a les instruccions de l'electrodomèstic. Hi ha ocasions en què quan el robot es deixa de fer servir durant un espai de temps molt llarg, la bateria queda inutilitzada, fins i tot encara que no hagi tingut ús.

Les rodes dels robots es poden bloquejar a causa de la brutícia que s'acumula als seus eixos. No sempre és fàcil canviar aquestes rodes. Hi ha diversos tipus de sistemes de muntatge, amb diferents dificultats per a la reparació. Si teniu algun dubte, abans de comprar rodes per al seu robot aspirador, poseu-vos en contacte amb el nostre servei d'atenció al client.

Aspiradores d'escombra i de mà

Com les aspiradores de robot, les escombres aspiradores no són les encarregades de les grans neteges de la casa, però sí que són les que cada dia s'encarreguen de la tasca diària, com una escombra tradicional, però més potent i còmoda d'usar. Tenen un manteniment senzill que cal atendre si volem que ens durin.

El raspall és el que recull la brutícia, normalment compten amb un batedor central, un raspall que trenca sobre un eix, recollint la brutícia del terra. Aquest raspall sol omplir-se de pèl enrotllat, per la qual cosa és necessari mantenir-lo net perquè la neteja sigui correcta i no es bloquegi. Quan aquesta peça es bloqueja, provoca immediatament una avaria a l'eix o al motor del raspall. Algunes escombres venen el raspall batedor per separat, però altres models venen complet l'accessori de raspall muntat.

  • Roda

Per desplaçar l'escombra per terra, el raspall sol portar unes rodes. Aquestes són les que més es desgasten, perquè aguanten el pes durant tota la neteja. És molt usual que calgui canviar diverses vegades les rodes de l'escombra aspiradora durant el període de vida útil. Solen substituir-se fàcilment: el desmuntatge i el muntatge és a pressió en gairebé tots els models.

Igual que en el cas anterior, amb els robots aspiradors, aquestes bateries van perdent capacitat amb el pas del temps. Carregueu sempre la bateria seguint les instruccions del fabricant.

* Les bateries no són barates: carregueu la vostra aspiradora tal com indica el fabricant a les instruccions de l'electrodomèstic. Hi ha ocasions en què quan l'escombra es deixa de fer servir durant un espai de temps molt llarg, la bateria queda inutilitzada, fins i tot encara que no hagi tingut ús.

Aspiradores d´aigua

Aquest tipus d'aspiradora especial es diferencien perquè un dels seus principals sistemes de filtrat per a la neteja de l'aire es realitza en un dipòsit d'aigua. Tot i així, aquest tipus d'aspiradores solen comptar amb filtres HEPA i d'escuma, que completen la funció de filtratge, per la qual cosa el manteniment pel que fa a aquest tipus de peces és idèntic al de les aspiradores sense bossa.

Un error molt freqüent en aquest tipus d'electrodomèstics és no respectar el nivell màxim d'aigua. No s'ha de sobrepassar mai el nivell màxim d'aigua, i és recomanable quedar-se per sota, ja que si en algun moment se supera, l'aigua pot acabar entrant al circuit d'aspirat i arribar fins al motor, inutilitzant l'aparell completament.

Com més cuidem els nostres electrodomèstics, no només ens duraran, amb el consegüent estalvi econòmic i ecològic, sinó que el seu funcionament, durant el període d'ús, serà més eficaç i eficient.

En el cas de les aspiradores, un bon manteniment ens estalvia feina, temps i diners, ja que un bon manteniment optimitza la despesa d'energia de l'electrodomèstic.

Esperem haver-vos estat d'ajuda, fins a la següent entrada.

Salutacions, i bona sort!