El manteniment i la cura de la seva olla, peça per peça.

Com sé si la goma de la meva olla està gastada?
Funciona bé la vàlvula de la meva olla?
Per què serveix la vàlvula de seguretat?

Responem aquestes preguntes i algunes més al post dedicat al manteniment de la nostra olla a pressió.

La temporada tardor/hivern és la més característica per a l'ús de l'olla de pressió. Encara que en les èpoques de calor també en tenen l'ús, en arribar el temps més fresc arriben els plats de cullera i les olles. Fes-te a la idea: la tardor ja és aquí, i té coses força xules.

L'olla és un aliat clàssic per a la preparació d'aliments a la cuina. Ens permet estalviar MOLT temps en la cocció de tota mena de plats -sobretot llegums- i, a més, redueix el consum energètic de la cuina. La preparació d'aliments és, juntament amb la regulació tèrmica de la llar, un dels principals responsables de la despesa energètica de la casa.

L'olla és, a més, un “electrodomèstic” que necessita i necessita manteniment i neteja específics i de gran importància, ja que acceleren la cocció de l'aliment gràcies a la pressió allotjada al seu interior. La pressió és perillosa si no es tenen les degudes precaucions. Però les olles compten amb diversos sistemes de seguretat per evitar incidents a la cuina. L'important és, com en la majoria de les ocasions, estar beninformat i ser curós.

En aquesta època, cal revisar l'estat de la nostra olla. En aquest breu article desentranyarem de forma genèrica i posarem alguns dels exemples més il·lustratius dels punts sensibles de la nostra olla.

  • La goma

La goma de l'olla és la peça de desgast per excel·lència: cada any, almenys, cal canviar la goma de l'olla, ja que aquesta pateix deformacions a causa del seu ús. Compri sempre les gomes originals de l'olla, ja que estan fabricades amb materials homologats per llei i subjectes anormatives alimentàries i de seguretat. Hi ha gomes de silicona, de cautxú siliconat i de cautxú (les antigues gomes i de pitjor qualitat, que es deformaven amb el pas del temps i la pressió). Les gomes originals tenen una duresa i flexibilitat determinada, que les fan específiques per a cada marca i model d'olla. La importància de la flexibilitat i duresa és perquè la majoria de les tapes de les olles ràpides tenen una finestra destinada a que, en cas d'excés de pressió, la goma es deformi i surti l'excés de pressió pel lateral abans de provocar una explosió.

Imatges: Goma de Silicona, goma de cautxú siliconat i goma de cautxú

A la part superior es pot veure la finestra de seguretat

Quan canvio la goma de la meva olla? Quan la goma es desgasta, es produeixen fuites (pèrdues de pressió) pel lateral de la tapa, que de vegades poden condensar-se al mànec inferior. En algunes marques, com els models d'olla ràpida de Fagor també es pot comprovar el desgast agitant lleugerament la tapa amb la goma posada, si fa soroll és perquè, degut a la calor i la pressió ha encongit una mica, i no està del tot ajustada a l'acer de la tapa.

  • Vàlvula (vàlvula de funcionament)

La vàlvula de l'olla té una doble funció: avisar-nos de quan l'olla ha assolit la pressió suficient i adequada per a la cocció correcta de l'aliment, i per desallotjar els excessos de pressió en cas de no abaixar el foc en el moment necessari.

** Aquí farem un incís, perquè moltes vegades no coneixem el funcionament correcte de l'olla i no utilitzem bé la vàlvula de l'olla. A les olles ràpides (no les clàssiques, en què una vàlvula giratòria sobre una xemeneia gira contínuament per desallotjar contínuament la pressió) quan la pressió de l'olla ha assolit un màxim, la vàlvula ens indica, mitjançant el so del vapor sortint per la vàlvula, perquè hem de baixar el foc de la cuina. És a dir: l'olla ja assolit supressió màxima, des d'aquest moment, només cal mantenir la pressió estable a l'interior, en la majoria dels casos es pot mantenir la pressió només amb el foc posat al 2 (en una vitroceràmica amb regulació de 1 a 10).

Pel que fa a la vàlvula, cal saber desmuntar-la per mantenir-la neta. A les olles ràpides de Fagor, només cal girar l'indicador de la vàlvula a l'esquerra, alhora que s'aixeca lleugerament, per poder-la desmuntar (veure vídeo). Aquest sistema ha estat incorporat per les noves olles ràpides de Fesa d'estómac (des del 2013). A les antigues olles de Magefesa, les vàlvules s'extreien simplement estirant-les. Als models d'olla de WMF, la vàlvula ve incorporada al mànec, i hi ha una goma extraïble (veure vídeo) que es pot treure a pressió i es pot netejar fàcilment.

Cal canviar la vàlvula de l'olla tan bon punt s'observi qualsevol desperfecte: la vàlvula és un dels principals sistemes de seguretat de l'olla i el primer encarregat a regular-ne la pressió.

  • Vàlvula de seguretat

La vàlvula de seguretat de les olles de pressió és un sistema de seguretat que incorpora per evitar accidents si es produeix una obstrucció, una deformació greu a la vàlvula de funcionament o si, una vegada aconseguida la pressió màxima, se segueix aplicant el màxim de calor des de la cuina a l'olla. La vàlvula de seguretat és, per tant, un sistema de seguretat que, si la resta de l'olla està en perfectes condicions, i fem servir l'olla correctament, mai no s'ha d'activar. Per això és convenient revisar un cop l'any (almenys) el funcionament d'aquest recanvi: si teniu peces mòbils (veure vídeo), verifiqueu que aquestes es desplacen correctament o, si és de goma (veure foto), comproveu que té prou flexibilitat .

  • Mango

… I quan parlem de mango, ens referim al mànec de la tapa, que és el que té elements funcionals complexos, ja que la resta de recanvis de nanses i mànecs es tracta d'agafadors i suports més o menys simples que es poden canviar només amb un parell de cargols.

El mànec de la tapa sol ser també el allotjament d'una o les dues vàlvules de l'olla. Acostuma a estar fet d'una pasta de material plàstic amb peces mòbils. És, doncs, una peça sensible a deformacions que hem de vigilar amb freqüència. Tant en els models de Fagor,com de Fesa d'estómac, el plàstic del mànec fa també de fixació de la vàlvula (veure imatge), per la qual cosa un trencament en alguna pestanya o carril pot fer que la vàlvula no compleixi la seva funció. En models de WMF el mànec porta la majoria dels sistemes de vàlvula i tancament de lolla, i no és desmuntable.

A més, el mànec sol incloure el sistema de tancament,mitjançant una pestanya que activa un senzill mecanisme que fa que la vàlvula posi en funcionament. Aquest sistema també pot patir deformacions i impedir el correcte tancament de l'olla.

Imatges: allotjament de vàlvula d'olla i sistema de tancament al mànec

  • Deformacions de l'olla

De vegades, a causa de cops o un ús MOLT, MOLT intens de l'olla, es pot arribar a deformar. Si bé, és poc usual que el recipient pateixi deformacions que afectin la pressió de l'olla, sí que n'hi ha ocasions en què la tapa es pot deformar, fent que el moviment de gir lateral necessari per fer el tancament de l'olla es realitzi de forma treballosa i forçada. En aquests casos ES RECOMANA NO UTILITZAR L'OLLA. Aquest moviment forçat pot fer que la pressió interna no es desallotgi correctament en cas d'experimentar qualsevol problema a les vàlvules, podent produir-se problemes greus.

Conclusió: el manteniment de l'olla no és tan complicat com pugui semblar. L'olla és una forma de cuinar força pràctica i senzilla, i simplement cal revisar el funcionament de les peces funcionals principals. Amb fer un repàs a aquest guió, podràs estar confiat del correcte funcionament de l'olla i que el seu ús és segur. I, a partir de llavors, només queda gaudir de la cuina.